Symposium Open Data Eindhoven

(Deze blogpost is integraal overgenomen van een artikel dat ik geschreven heb voor Eindhoven Dichtbij.)

Open Data is een opkomend begrip. Internationaal wordt er steeds meer aandacht aan gegeven, en ook in ons eigen land komen er steeds meer initiatieven om data publiekelijk toegankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de NS die reisinformatie openbaar maakt zodat derden daar toepassingen omheen kunnen bouwen, of de Politie Brabant Zuid-Oost die locaties van woninginbraken inzichtelijk maakt. Zowel overheden als het bedrijfsleven zitten op een schat aan informatie waar niet alleen creative maar ook nuttige toepassingen voor kunnen worden verzonnen.

Interessante mix

Mede door de groeiende populariteit van Open Data werd op vrijdag 10 juni in de raadszaal van het stadhuis van Eindhoven een symposium gehouden met Open Data als centraal thema. Op deze dag waren pakweg 80 geïnteresseerden afgekomen. Dit publiek bestond uit een interessante mix van studenten, mensen uit het bedrijfsleven en ambtenaren, waaronder ook raadsleden. Het ochtendprogramma werd gevuld met een drietal sprekers. In de middag was er ruimte voor een presentatie van enkele inzendingen voor de Apps voor Eindhoven Challenge. Voor deze challenge konden applicaties worden ingezonden die gebruik maakten van ‘Eindhovense’ Open Data. De presentaties werden gevolgd door een forumdiscussie en de prijsuitreiking van de challenge.

Het symposium vond plaats in de raadszaal

Sprekers

Rufus Pollock

De dag werd geopend door wethouder Mary Fiers waarna Rufus Pollock (@RufusPollock), directeur van de Open Knowledge Foundation, vertelt wat de zin en onzin is wat betreft Open Data. Ook toont hij een aantal toepassingen, zoals Where does my money go? maar ook een bijzonder voorbeeld uit 1854 over choleraverspreiding in Londen waarmee hij aantoont dat Open Data zeker niet nieuw is.

De tweede spreker van de dag is Lex Slaghuis (@ajslaghu), lid van Hack de Overheid en blogger bij Frankwatching. Ook hij toont een aantal voorbeelden, waaronder bomenkap.nl en weetmeer.nl. Hij vertelt ook over Apps for Amsterdam, de hoofdstedelijke tegenhanger van de Apps voor Eindhoven Challenge. Onder de winnaars van die challenge zaten bijvoorbeeld PeeZy en WC Vinder, beide toepassingen waarmee openbare toiletten in de hoofdstad kunnen worden opgezocht.

De derde en laatste spreker was Stefan Konink, student Kunstmatige Intelligentie en betrokken bij intiatieven zoals Q-Koortskaart en openkvk. Hij pleit ervoor dat overheden en bedrijven zo veel mogelijk data vrijgeven, indien mogelijk. Zo kunnen meerdere databronnen met elkaar worden gecombineerd, zodat je zo efficiënt mogelijk de gegevens kunt vinden die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van gegevens van het openbaar vervoer, inclusief storingsinformatie, zodat je alleen je reisdoel en tijd van aankomst nodig hebt om je reis te kunnen plannen.

Prijsuitreiking Apps voor Eindhoven Challenge

Presenteren van Fijnstofalarm

In de middag werden de inzendingen voor de challenge gepresenteerd waar ik zelf ook aan mee heb gedaan. De inzendingen waren verdeeld over twee categorieën: bedrijven en particulieren. In de categorie bedrijven won Buurtvergelijker van Tjoa Design. Met deze site kun je de buurten van Eindhoven op verschillende manieren met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld op basis van demografische criteria of huizenprijzen. In de categorie particulieren won mijn eigen mobiele app Fijnstofalarm. (Hierover heb ik ook een andere blogpost geschreven.) Deze app houdt zelfstandig fijnstofhoeveelheden in Eindhoven in de gaten en geeft een waarschuwing als bij het dichtstbijzijnde meetpunt een norm overschreden wordt. Ook geeft deze app inzicht in recente ontwikkelingen wat betreft de luchtkwaliteit en geeft het waarschuwingen voor naderende regenbuien die fijnstof uit de atmosfeer kunnen spoelen.

De dag werd informeel afgesloten met een hapje en een drankje, zodat de bezoekers de mogelijkheid hadden om nog verder met elkaar kennis te maken en de dag te evalueren. Al met al was het een interessant symposium, waarmee het nut van open data werd geïllustreerd. Laat het een mooie eerste editie zijn van een terugkerend symposium, zo lang het nodig is om open data onder de aandacht te brengen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *